Usein kysyttyä

Näiltä sivuilta löydät vastaukset useimpiin Tyky-maksuvälineiden tilaamista ja käyttöä koskeviin kysymyksiin.

Käyttöpaikalle

Mitä palveluita Tyky-maksuvälineillä saa maksaa ja mitä ei?

Tyky-Maksuvälineillä saa maksaa vain aktiiviliikuntaa tai kulttuuria. Aktiiviliikunnaksi katsotaan tavanomainen liikunta kuten esimerkiksi kuntosali, pallopelit ja uinti. Kulttuuripalveluita ovat esimerkiksi elokuvat, kurssit ja erilaiset näyttelyt.

Oheistuotteita kuten esim. urheiluvälineitä, vaatteita, ruokia ja juomia ei voi maksaa. Myöskään hieronta ja erilaiset hoidot eivät kuulu edun piiriin.

Katso verottajan ohje ”Tavanomainen liikuntatoiminta” ja ”Tavanomainen kulttuuritoiminta”.

Miten saan rahat Tyky-maksuvälineillä maksetuista käynneistä?

Myyntihetkellä käsittelet Tyky-seteleitä kuin käteistä. Pidä niistä hyvää huolta!

Lähetät seteleitä itse päättämässäsi tahdissa meille ja tilitämme sinulle takaisin seteleitä vastaavan arvon, josta on vähennetty myynninedistämiskulut.
Huomioi, että vuoden lopussa erääntyneet setelit tulee tilillää meille seuraavan vuoden tammikuun aikana. Esim 31.12.2020 erääntyneet setelit tulee toimittaa tammikuun 2021 aikana.

Onko käyttöpaikalla oltava sopimus, jotta se voi vastaanottaa ja tilittää Tyky-seteleitä?

Kyllä. Tyky-maksuvälineiden vastaanottaminen vaatii verottajan ohjeiden mukaisesti sopimuksen. Vain hyväksytyt ja perehdytetyt käyttöpaikat voivat vastaanottaa maksuvälineitä hyväksyttyihin palveluihin.

Mikäli sinulla ei ole vielä sopimusta, ole yhteydessä avainasiakaspäälliköihimme.

Yrityksemme tiedot ovat muuttuneet, mitä teen?

Tilinumeroa ja sopimuskäyttöpaikan tietoja koskevat muutokset tulee aina ilmoittaa viipymättä kirjallisena. Lähetä meille viestiä osoitteeseen tilitys@tyky.fi tai verkkopalvelun lomakepostin kautta.

Saanko tarkistaa Tyky-maksuvälineillä maksavan asiakkaan henkilöllisyyden?

Saat. Verotonta etua käytettäessä palveluntarjoajan on voitava varmistua siitä, että etua käyttää edun antajan nimeämä henkilö. Henkilöllisyys tarkistetaan virallisella henkilöllisyystodistuksella, kuten ajokortilla.

Ennen maksutilannetta Tyky-seteleissä on oltava myös edunsaajan nimi kirjoitettuna selkeästi sille varatulle paikalle.

Mitä Tyky-maksuvälineet ovat?

Tyky- ja Tyky+ seteli ovat työnantajan henkilöstölleen tarjoamia verovapaita kohdennettuja maksuvälineitä. Tyky-maksuvälineillä edunsaajat voivat maksaa liikunta- ja kulttuuripalveluita ympäri Suomen tuhansissa käyttöpaikoissa, jotka ovat tehneet sopimuksen maksuvälineiden vastaanottamisesta.

Liikuntaedulla (Tyky ja Tyky+) voi maksaa aktiiviliikuntaa kuten kuntosali- ja uimahallimaksuja.
Kulttuuriedulla (Tyky+) voi maksaa mm. teatteri-, konsertti-, museo- ja elokuvalippuja.

Mistä saan lisää seteleiden tilitysmateriaalia?

Tulostettava tilityslomakepohja löytyy kotisivujemme materiaalipankista. Tilitysten postitusosoite on:

RJ-Kuntoiluseteli Oy / Tyky

Hovioikeudenpuistikko 23 B

65100 Vaasa.

Mitä Tyky-maksuvälineillä saa maksaa?

Tyky-Maksuvälineillä saa maksaa vain aktiiviliikuntaa tai kulttuuria. Liikuntaedulla (Tyky ja Tyky+) voi maksaa aktiiviliikuntaa kuten kuntosali- ja uimahallimaksuja. Kulttuuriedulla (Tyky+) voi maksaa mm. teatteri-, konsertti-, museo- ja elokuvalippuja.

Oheistuotteita kuten esim. urheiluvälineitä, vaatteita, ruokia ja juomia ei voi maksaa. Myöskään hieronta ja erilaiset hoidot eivät kuulu edun piiriin.

Koska erääntyneet Tyky-setelit tulee tilittää?

Erääntyneet setelit tulee tilittää erääntymistä seuraavan vuoden tammikuun aikana.

Esim. 31.12.2020 erääntyvät setelit tulee tilittää tammikuun 2021 aikana.

Miksi hierontaa ei voi maksaa Tyky-maksuvälineillä?

Tuloverolain 69§ mukaan etu kattaa työntekijän omaehtoisen liikunta- ja kulttuuritoiminnan.

Verohallinto ohjeistaa: ”Etu on tarkoitettu työntekijän oman aktiiviliikunnan tukemiseen, ei esim. vauvauintiin tai solariumiin. Myöskään hieronta ei ole aktiiviliikuntaa, joten seteliä tai muuta maksujärjestelmää ei ole tarkoitettu sen kustannusten maksamiseen.”

Miksi maksuvälineestä ei saa antaa vaihtorahaa?

Verottajan mukaan kohdennettua maksuvälinettä ei saa muuttaa rahaksi. Tämä vuoksi maksuvälineellä maksettaessa vaihtorahaa ei anneta.

Mitä hyötyä käyttöpaikkaverkostoon liittymisestä on?

Liittymällä käyttöpaikaksi tarjoat suurelle nykyisten ja potentiaalisten asiakkaitten joukolle mahdollisuuden käyttää työnantajan tarjoamaa henkilöstöetua juuri sinun palveluihisi.
Käyttöpaikat saavat oman kohdesivun kotisivuiltamme, jonka käyttöpaikkahausta tuhannet ihmiset etsivät päivittäin harrastuskohteita.

Mitä käyttöpaikaksi liittyminen maksaa?

Käyttöpaikkaverkostoon liittyminen ja jäsenyys on ilmaista. Täytä liittymislomake tästä.

Mitä kustannuksia Tyky-maksuvälineiden vastaanottamisesta tulee?

Pidätämme käyttöpaikallesi tilitettävästä summasta ainoastaan myynninedistämiskulut, jotka ovat Tyky-seteleissä 4,25 %.
Sinulle ei siis synny kuluja Tykyn vastaanottamisesta. Myynninedistämiskulu vähennetään automaattisesti tilittäessäsi setelit RJ-Kuntoiluseteli Oy:lle eli vasta kun asiakkaat ovat alkaneet maksaa Tyky-seteleillä.

Voinko siirtää myynninedistämiskulut asiakkaan maksettavaksi?

Et voi. Käyttöpaikkojen ei saa periä ylimääräisiä kuluja asiakkailta heidän maksaessaan Tyky-maksuvälineillä.

Minkälainen yritys voi liittyä palveluntarjoajaksi?

Liikunta- ja kulttuurialan toimijat. Yhtiömuodolla tai toiminnan koolla ei ole merkitystä: käyttöpaikkaverkostossamme on niin yksityisiä liikkeenharjoittajia, yhdistyksiä, seuroja kuin osakeyhtiöitäkin.

Mikä on Tyky ja Tyky+ setelien ero?

Tyky-setelillä voi maksaa ainoastaan liikuntaan liittyviä harrastuksia. Tyky-seteli+ on yhdistelmäseteli sekä liikunta- että kulttuuripalveluiden maksamiseen.

Kulttuuripalvelujen tarjoajan ei tule vastaanottaa vain liikuntaan käyvää Tyky-seteliä. Yhdistelmäseteli Tyky-seteli+:n tunnistaa helposti suuresta ja korostetusta +merkistä. Setelissä myös lukee käykö se liikuntaan vai liikuntaan ja kultuuriin.

Työnantajalle

Miksi Tyky-maksuvälineet ovat arvonlisäverottomia?

Tyky-maksuvälineet ovat maksuvälineitä, joihin ei lisätä arvonlisäveroa, sillä maksuvälineiden liikkeellelasku on vapautettu alv:sta.

Miten edun väärinkäyttö on estetty?

Tykyt käyvät maksuvälineinä vain edun vastaanottoon ja verotusta koskeviin sääntöihin perehdytetyissä käyttöpaikoissa. Maksuja vastaanotetaan siis vain sopimuskäyttökohteissa, jotka ovat tietoisia alan viranomaisohjeistuksista. etu on kohdennettu ja henkilökohtainen, sillä voi maksaa vain aktiiviliikuntaa ja kulttuuria, ei oheistuotteita tai edun piiriin kuulumattomia palveluita. Käyttöpaikat suorittavat pistokokeita siitä, että setelissä lukeva nimi on sama kuin kuvallisessa henkilötodistuksessa. Työnantajana sinun on tärkeää huolehtia seteleitä luovuttaessasi, että edunsaajat kirjoittavat jokaiseen seteliin oman nimensä selkeästi.

Työnantaja voi toimittaa täytetyn sarjanumeroittain kohdennettujen seteleiden kohdentamiskaavakkeen setelitoimittajalle.  Jos käyttöpaikka epäilee väärinkäyttöä maksutilanteessa, ei se ota maksuvälinettä vastaan, vaan kirjaa sen sarjanumeron ylös ja ilmoittaa sen setelitoimittajalle. Täytetyn kohdentamiskaavakkeen toimittaneiden tilaajien setelit voidaan jäljittää yksittäisen setelin sarjanumeron perusteella edunsaajaan.

Liittyykö seteleiden tilaamiseen lisäkustannuksia?

Käsittely- ja toimitusmaksumme on alkaen 23,56 euroa (sis. alv 24%) / toimituskerta. Jos haluat pidemmän maksuajan laskulle, voit valita sen lisämaksusta. Maksun suuruus on sama riippumatta siitä, millä summalla tilaat seteleitä. Mitään muita kustannuksia ei tule.

Mistä Tyky saa tulot liiketoiminnan ylläpitämiseen, jos setelit käyvät maksuna koko nimellisarvostaan?

Tyky pidättää seteleitä ja arvoseteleitä vastaanottavilta käyttöpaikoilta sopimuksen mukaisen provision.
Esimerkiksi Tyky-setelillä maksetusta 15 euron kenttävuorosta Tykyn käyttöpaikka-provisio on noin 0,64 euroa.

Miksi maksuvälineestä ei saa antaa vaihtorahaa?

Verottajan mukaan kohdennettua maksuvälinettä ei saa muuttaa rahaksi. Tämä vuoksi maksuvälineellä maksettaessa vaihtorahaa ei anneta.

Mitä palveluita Tyky-maksuvälineillä saa maksaa ja mitä ei?

Tyky-Maksuvälineillä saa maksaa vain aktiiviliikuntaa tai kulttuuria. Aktiiviliikunnaksi katsotaan tavanomainen liikunta kuten esimerkiksi kuntosali, pallopelit ja uinti. Kulttuuripalveluita ovat esimerkiksi elokuvat, kurssit ja erilaiset näyttelyt.

Oheistuotteita kuten esim. urheiluvälineitä, vaatteita, ruokia ja juomia ei voi maksaa. Myöskään hieronta ja erilaiset hoidot eivät kuulu edun piiriin.

Katso verottajan ohje ”Tavanomainen liikuntatoiminta” ja ”Tavanomainen kulttuuritoiminta”.

Voiko Tyky-maksuvälineiden hankinnan vähentää verotuksessa?

Kyllä voi. Työntekijöiden liikunta- ja kulttuuriharrasteiden tukemisesta aiheutuvat kulut voi vähentää yrityksen kirjanpidossa. Verovapaan tuen maksimimäärä on 400 euroa/hlö/tilikausi.

Mitä hyötyä Tyky-maksuvälineistä on työnantajalle?

Tyky-maksuvälineet tukevat hyvinvointia ja ohjaavat työntekijät liikkumisen ja harrastamisen pariin. Etu kannustaa aktiiviliikkujia, mutta erityisesti myös passiivisia työntekijöitä säännöllisen liikunnan pariin – tai kokeilemaan täysin uusia lajeja. Liikunnalla ja virkistäytymisellä on suotuisa vaikutus hyvinvointiin ja terveyteen.

Työnantajalle Tyky-maksuvälineet ovat kustannustehokas ja toimiva ratkaisu yhdellä kontaktilla. Asiakastyytyväisyystutkimuksen mukaan 100 % tilaaja-asiakkaistamme kokevat maksuvälineemme hankkimisen arvoisiksi (Asiakastyytyväisyystutkimus 2015).

Täytyykö setelitilaus maksaa ennakkoon?

Laskutamme tilaajia ennakkoon. Tilauksen tehtyänne ja tilausvahvistuksen saatuanne, lasku lähtee pääsääntöisesti verkkolaskuna tai sähköpostilla.

Mistä näen tällä hetkellä myynnissä olevien setelien voimassaoloajan?

Myyntierän voimassaoloaika on merkitty verkkopalvelumme tilaussivulle.

Mitä Tyky-maksuvälineet ovat?

Tyky- ja Tyky+ seteli ovat työnantajan henkilöstölleen tarjoamia verovapaita kohdennettuja maksuvälineitä. Tyky-maksuvälineillä edunsaajat voivat maksaa liikunta- ja kulttuuripalveluita ympäri Suomen tuhansissa käyttöpaikoissa, jotka ovat tehneet sopimuksen maksuvälineiden vastaanottamisesta.

Liikuntaedulla (Tyky ja Tyky+) voi maksaa aktiiviliikuntaa kuten kuntosali- ja uimahallimaksuja.
Kulttuuriedulla (Tyky+) voi maksaa mm. teatteri-, konsertti-, museo- ja elokuvalippuja.

Pitääkö minun pyydettäessä todistaa henkilöllisyyteni?

Kyllä. Verotonta etua käytettäessä palveluntarjoajan on voitava varmistua siitä, että etua käyttää edun tarjoaajan nimeämä henkilö. Tykyjä vastaanottavilla käyttökohteilla on oikeus tarkistaa maksuvälineen haltijan henkilöllisyys. Henkilöllisyys todistetaan virallisella henkilöllisyystodistuksella, kuten ajokortilla.

Ennen maksutilannetta Tyky-seteleissä on oltava myös edunsaajan nimi kirjoitettuna selkeästi sille varatulle paikalle.

Miten tilaan Tyky-seteleitä?

Täytä tilauslomakkeeseen yrityksen tiedot, valitse setelityyppi ja setelinippujen määrä ja napsauta Tilaa-painiketta. Saat sähköpostiisi tilausvahvistuksen. Jos tilauksen tiedot ovat oikein, vahvistukseen ei tarvitse vastata. Setelit lähtevät pääsääntöisesti seuraavana arkipäivänä postitse, kun suorituksenne laskusta on saapunut.

Miten maksan tilauksen?

Tilausvahvistuksen saatuanne teille lähetetään ennakkolasku, joko sähköpostilla tai verkkolaskulla antamienne tietojen perusteella.

Miten jaan setelit henkilöstölle?

Työntekijän nimen tulee olla kirjoitettuna setelin taustapuolella varattuun tilaan ennen käyttöä. Voit pyytää työntekijää allekirjoittamaan setelit luovutuksen yhteydessä tai kirjoittaa/leimata nimet valmiiksi.

Saat tilausvahvistuksen yhteydessä kohdentamiskaavakkeen johon voit kirjanpidon helpottamiseksi ja väärinkäytösten estämiseksi täyttää saajien tiedot ja setelinippujen sarjanumerot.

Pitääkö henkilöstöetua tilata koko yritykselle?

Verovapauden edellytyksenä on, että etu on tasapuolisesti kaikkien työntekijöiden käytettävissä. Osa henkilöstöstä voi jättää mahdollisuuden käyttämättä, jolloin tilaat edun vain halukkaille etkä maksa ylimääräistä.

Liikunta- ja kulttuuriedun voi tarjota henkilölle, joka on tilikauden aikana saanut palkkatuloa työnantajalta.

Mitä omavastuu tarkoittaa?

Osa työnantajista pidättää edunsaajan palkasta esimerkiksi 15 %, 25 % tai 50 % edun nimellisarvosta. Omavastuun pidättäminen ja sen suuruus on jokaisen työnantajan itse päätettävissä.

Yleistä:
Yleisimmin työnantajat eivät määritä edusta perittävää omavastuuosuutta kovin suureksi, jotta myös riskiryhmiin kuuluvat saataisiin motivoitua ja pitämään hyvinvoinnistaan huolta. Passiivisten liikkumaan ja säännölliseen harrastustoimintaan mukaan saaminen on helpompaa, jos kynnys käyttää Tyky etuaan on mahdollisimman matala. Liian korkea omavastuuosuus voi karkoittaa juuri he, joiden toimintakyky kaipaisi kohennusta. Työnantajat toivovat, että henkilöstö lähtee aktiivisesti mukaan omaehtoiseen liikuntaan ja harrastustoimintaan.

Mikä on Tyky ja Tyky+ setelien ero?

Tyky-setelillä voi maksaa ainoastaan liikuntaan liittyviä harrastuksia. Tyky-seteli+ on yhdistelmäseteli sekä liikunta- että kulttuuripalveluiden maksamiseen.

Kulttuuripalvelujen tarjoajan ei tule vastaanottaa vain liikuntaan käyvää Tyky-seteliä. Yhdistelmäseteli Tyky-seteli+:n tunnistaa helposti suuresta ja korostetusta +merkistä. Setelissä myös lukee käykö se liikuntaan vai liikuntaan ja kultuuriin.

Miten yritykseni aloittaa Tyky-maksuvälineiden käytön?

Tyky-seteli ja Tyky-seteli+: tilaa seteleitä täältä.

Saat setelien tilausvahvistuksen yhteydessä tietopaketin henkilöstöedun jakamisesta ja hallinnoinnista. Mikäli sinulla on kysyttävää, ota meihin yhteyttä.

Sitooko asiakkuus yritystäni ajallisesti tai rahallisesti?

Ei sido! Kokeile Tyky-maksuvälineitä riskittömästi tilaamalla vaikka vain yhden 10 setelin nipun.

Kuinka suurella summalla yritykseni voi tukea?

Verovapaan tuen maksimimäärä on 400 euroa/hlö/vuosi.

Työntekijälle

Mitä Tyky-maksuvälineet ovat?

Tyky- ja Tyky+ seteli ovat työnantajan henkilöstölleen tarjoamia verovapaita kohdennettuja maksuvälineitä. Tyky-maksuvälineillä edunsaajat voivat maksaa liikunta- ja kulttuuripalveluita ympäri Suomen tuhansissa käyttöpaikoissa, jotka ovat tehneet sopimuksen maksuvälineiden vastaanottamisesta.

Liikuntaedulla (Tyky ja Tyky+) voi maksaa aktiiviliikuntaa kuten kuntosali- ja uimahallimaksuja.
Kulttuuriedulla (Tyky+) voi maksaa mm. teatteri-, konsertti-, museo- ja elokuvalippuja.

Mitä omavastuu tarkoittaa?

Osa työnantajista pidättää edunsaajan palkasta esimerkiksi 15 %, 25 % tai 50 % edun nimellisarvosta. Omavastuun pidättäminen ja sen suuruus on jokaisen työnantajan itse päätettävissä.

Yleistä:
Yleisimmin työnantajat eivät määritä edusta perittävää omavastuuosuutta kovin suureksi, jotta myös riskiryhmiin kuuluvat saataisiin motivoitua ja pitämään hyvinvoinnistaan huolta. Passiivisten liikkumaan ja säännölliseen harrastustoimintaan mukaan saaminen on helpompaa, jos kynnys käyttää Tyky etuaan on mahdollisimman matala. Liian korkea omavastuuosuus voi karkoittaa juuri he, joiden toimintakyky kaipaisi kohennusta. Työnantajat toivovat, että henkilöstö lähtee aktiivisesti mukaan omaehtoiseen liikuntaan ja harrastustoimintaan.

Mistä tiedän, käykö Tyky maksuvälineenä tietyssä käyttöpaikassa?

Käyttöpaikkahausta löydät kaikki käyttöpaikkamme ja tarkemmat tiedot, mitä Tyky-maksuvälineitä ne ottavat vastaan. Useimmat käyttöpaikat myös ilmoittavat maksutavoista näkyvästi kassalla.

Jos lempipaikkasi puuttuu käyttöpaikkaverkostosta, vinkkaa siitä meille tällä lomakkeella.

Saanko maksaa seteleillä työkaverin tai perheenjäsenen kuluja?

Et saa, etu on henkilökohtainen. Työnantaja on tarkoittanut henkilöstöedun vain työntekijöilleen ja käyttöpaikat valvovat, että seteleitä käyttävät etuun oikeutetut henkilöt. Kulttuuritapahtumien pääsylippujen kimppatilaus onnistuu materiaalipankista löytyvällä valtakirjalla.

Mitä Tyky-maksuvälineillä saa maksaa?

Tyky-Maksuvälineillä saa maksaa vain aktiiviliikuntaa tai kulttuuria. Liikuntaedulla (Tyky ja Tyky+) voi maksaa aktiiviliikuntaa kuten kuntosali- ja uimahallimaksuja. Kulttuuriedulla (Tyky+) voi maksaa mm. teatteri-, konsertti-, museo- ja elokuvalippuja.

Oheistuotteita kuten esim. urheiluvälineitä, vaatteita, ruokia ja juomia ei voi maksaa. Myöskään hieronta ja erilaiset hoidot eivät kuulu edun piiriin.

Miksi hierontaa ei voi maksaa Tyky-maksuvälineillä?

Tuloverolain 69§ mukaan etu kattaa työntekijän omaehtoisen liikunta- ja kulttuuritoiminnan.

Verohallinto ohjeistaa: ”Etu on tarkoitettu työntekijän oman aktiiviliikunnan tukemiseen, ei esim. vauvauintiin tai solariumiin. Myöskään hieronta ei ole aktiiviliikuntaa, joten seteliä tai muuta maksujärjestelmää ei ole tarkoitettu sen kustannusten maksamiseen.”

Miksi maksuvälineestä ei saa antaa vaihtorahaa?

Verottajan mukaan kohdennettua maksuvälinettä ei saa muuttaa rahaksi. Tämä vuoksi maksuvälineellä maksettaessa vaihtorahaa ei anneta.

Kauanko Tyky-setelit ovat voimassa?

Tyky-setelit ovat voimassa setelissä mainittuun päivämäärään saakka. Tämän jälkeen käyttöpaikat eivät enää vastaanota niitä maksuvälineiksi. Erääntyneitä Tyky-seteleitä ei voi vaihtaa tai palauttaa.

 

Mikä on Tyky ja Tyky+ setelien ero?

Tyky-setelillä voi maksaa ainoastaan liikuntaan liittyviä harrastuksia. Tyky-seteli+ on yhdistelmäseteli sekä liikunta- että kulttuuripalveluiden maksamiseen.

Kulttuuripalvelujen tarjoajan ei tule vastaanottaa vain liikuntaan käyvää Tyky-seteliä. Yhdistelmäseteli Tyky-seteli+:n tunnistaa helposti suuresta ja korostetusta +merkistä. Setelissä myös lukee käykö se liikuntaan vai liikuntaan ja kultuuriin.

Mitä henkilöstöetuja Sinä haluaisit tarjota työntekijöillesi

Valitse maksutapa:

Klikkaamalla voit tutustua tarjoamiimme etuihin tarkemmin

Työnantaja, mietitkö henkilöstöetuja?

Meiltä suositut liikunnan ja kulttuurin, lounaan, hyvinvoinnin ja työmatkan maksuvälineet. Valikoimassa perinteiset ja mobiilit edut.

Sulje