KPO:n henkilökunta osallistui sankoin joukoin 2015 Kokkola City Runiin. Kuva: Aki Paavola, Kuvatiimi

Kun kunto kohenee, kauppakin käy paremmin

ASIAKASTARINA: Osuuskauppa KPO tukee kaupan ja palvelualojen ammattilaistensa työssäjaksamista Tyky-maksuvälineillä.

Osuuskauppa KPO työllistää noin 1700 työntekijää viiden maakunnan alueella S-ryhmän marketeissa, ravintoloissa, hotelleissa ja liikenne­asemilla. Kesäisin henkilöstömäärä kasvaa yli kahteentuhanteen. Henkilöstöstä merkittävä osa työskentelee osa-aikaisessa työsuhteessa, joten osuuskauppa on joustava pomo esim. opiskelijoille. Keskimääräinen työura KPO:n palveluksessa on nuorten tuomasta vaihtuvuudesta huolimatta pitkä, noin 7,5 vuotta.

Esimiehet työhyvinvoinnin tukipilareina

Kun työntekijät ovat hajaantuneet yli 100 toimipisteeseen Vaasasta Ylivieskaan, ilman lähiesimiesten panosta työhyvinvoinnin ketju katkeaisi kriittisestä kohdasta. KPO:n henkilöstöhallinto kouluttaa heitä puuttumaan riskeihin viipymättä ja kiinnittämään huomiota työn fyysiseen ja henkiseen kuormittavuuteen. Ennakoivan työn hedelmät saatetaan poimia vasta kymmenien vuosien päästä.

”Pieni parannus ergonomiassa ei välttämättä näy heti, mutta työntekijän lähestyessä eläkeikää jokaisella ehkäistyllä selkävaivalla on valtava merkitys sekä hänelle itselleen että työnantajalle”, henkilöstöjohtaja Leif Lindberg korostaa.

Työntekijän omaa käsitystä työkyvystään kysytään myös vuosittaisen työilmapiirimittauksen yhteydessä. Epäkohtiin puututaan varhaisen tuen toimintamallilla.

Tyky toi valinnanvaraa

Ennen Tyky-maksuvälineiden käyttöönottoa vuonna 2011 KPO teki henkilöstön harrastusvuoroista suorasopimuksia liikuntapaikkojen kanssa.

”Huomasimme lajien kirjon kasvavan sellaisella vauhdilla, ettemme pysy enää perässä. Sopimuksien teko ja laskujen tarkastaminen alkoivat kuormittaa pientä HR-osastoamme liikaa”, Lindberg muistelee.

Ennen käyttöönottoa Tykyn valmiiksi vahvaa käyttöpaikkaverkostoa Pohjanmaalla kasvatettiin vielä Tykyn ja KPO:n yhteistoimin. Ehdotuksia uusiksi kohteiksi tuli sekä henkilöstöltä että liikuntayrittäjiltä itseltään.

KPO tukee yksittäisen työntekijän työhyvinvointia 240 eurolla vuodessa. Etu jaetaan neljästi vuodessa, jotta kausityöntekijöilläkin olisi mahdollisuus nauttia siitä. Lähiesimiehet välittävät tilausmäärät henkilöstöhallinnolle ja perehdyttävät työntekijät edun käyttöön.

”Työilmapiirimittauksien mukaan työntekijämme arvostavat henkilöstöetujamme paljon, ja Tyky-maksuvälineet ovat iso osa etukokonaisuutta”, Lindberg päättää.

Tykyn ansiosta osuuskauppalaiset voivat harrastaa lempilajejaan yli 7000 käyttöpaikassa ympäri Suomen. Omatoimisen virkistäytymisen rinnalla KPO järjestää yksiköilleen tykypäiviä ja illanviettoja sekä sponsoroi osallistumismaksuja Kokkola City Runin kaltaisiin joukkotapahtumiin.

Osuuskauppa KPO

  • perustettu 1906
  • kotipaikka Kokkola
  • Suomen 5. suurin osuuskauppa: 105 000 asiakasomistajaa ja 760 MEUR vuosimyynti
  • noin 1700 työntekijää
  • työntekijöistä 73 % naisia

Mitä henkilöstöetuja Sinä haluaisit tarjota työntekijöillesi

Valitse maksutapa:

Klikkaamalla voit tutustua tarjoamiimme etuihin tarkemmin

Työnantaja, mietitkö henkilöstöetuja?

Meiltä suositut liikunnan ja kulttuurin, lounaan, hyvinvoinnin ja työmatkan maksuvälineet. Valikoimassa perinteiset ja mobiilit edut.

Sulje